• Ceníky našich služeb
  • Přihláška ke stravování
  • Kontakty
  • Povinně zveřejňované informace
Školní jídelna Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace

Školní jídelna Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace

  • Ceníky našich služeb
  • Přihláška ke stravování
  • Kontakty
  • Povinně zveřejňované informace

Adventní čas a vůně čerstvě upečených perníčků

Advent je obdobím, kdy si lidé najdou čas na dodržování tradic.
Pečení a zdobení perníčků se rozhodně řadí mezi ty nejčastěji dodržované.
Vůni perníčků a jejich pečení si dnes s Vánocemi neodmyslitelně spojujeme.

Pokud dodržujete vánoční tradice, zkuste vyzkoušet i ten perníčkový. Podle švédské tradice se vaše přání splní, když v dlani položený perníček rozlomíte druhou rukou na tři kousky.

Název perník, perníček, je odvozen od slova peprník nebo také peprný.

První zmínky o pečení perníků se v Čechách datují k roku 1324.
Avšak první zapsaný recept na perník se datuje do období 2400 let před Kristem starověkými Řeky.

Ve středověku se jednalo o velmi drahou sladkost.
Jednalo se o perníky vytlačované do formy, které se pekly v průběhu celého roku.
O Vánocích dostával perník tvar Panny Marie, narozeného Ježíška ale stavěly se z něj i celé betlémy.
Chaloupky z perníku se v Německu skutečně populárními se staly s pohádkou bratří Grimmů v roce 1812.

Vánoční perníčky, jak je známe dnes, se začaly péct v průběhu 19. století.

V průběhu minulých století se recept zlepšoval a začalo se do něj přidávat nejrůznější koření.
K mouce a medu se zprvu přimíchal pepř. Později se do medového těsta začala přidávat celá řada koření, jako je skořice, muškátový oříšek, zázvor, kardamom, badyán, hřebíček nebo i anýz, bezový květ a další.

Norové od roku 2009 drží světový rekord v upečení největšího perníčku na světě, který vážil celých 651 kilogramů. Upekla ho místní pekárna pro nábytkový řetězec IKEA v Oslu.

Do Guinessovy knihy rekordů byl v roce 2013 zapsán postavený největší dům z perníku. Dům byl tak velký, aby v něm mohla žít pětičlenná rodina.



Příjemný a klidný adventní čas s pečením perníčků!

December 8, 2023

Provoz během stávky dne 27. 11. 2023

Provoz během vánočních prázdnin 2023

  • Aktuální jídelníčky
  • Elektronické přihlašování a odhlašování
  • Výdejní doby obědů
  • Alergeny
  • Legislativní rámec ALERGENŮ

O NÁS

  • Náš stávající kolektiv
  • Naše činnosti
  • ORGANIZACE ŠJ
  • Pracujte s námi u nás…

ČLEN ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Kategorie příspěvků

O NÁS

  • Náš stávající kolektiv
  • Naše činnosti
  • ORGANIZACE ŠJ
  • Pracujte s námi u nás…
Veškerá práva vyhrazena
Proudly powered by WordPress | Theme: Neblue by NEThemes.